آشنایی با خازن
مشاوره،اجراء و نظارت -----ISSR,SSQR,ISO9001,IATF16949
آشنایی با خازن
تاریخ : پنج شنبه 30 آبان 1398
نویسنده : RmZiRn

خازن یکی از مهم‌ترین قطعات «پسیو» (Passive) در مدار‌های الکتریکی و الکترونیکی است که وظیفه اصلی آن ذخیره انرژی الکتریکی در خود و ارائه آن به سیستم در صورت لزوم است. در اینجا قصد داریم تا مجموعه مقالاتی را جهت آشنایی کامل با خازن ارائه دهیم.

خازن را در ساده‌ترین حالت می‌توان دو صفحه موازی که در فاصله مشخصی از یکدیگر قرار گرفته‌اند، همانند شکل زیر در نظر گرفت. مطابق با شکل زیر با قرار گرفتن خازن در مدار یا اتصال آن به یک منبع ولتاژ، بار جمع شده در صفحات آن، میدان الکتریکی یکنواختی بین صفحات خازن به وجود می‌آید.

آشنایی با خازن

به جز خازن تخت، ساختارهای دیگری مثل خازن استوانه‌ای و خازن کروی نیز وجود دارند. ظرفیت یک خازن مطابق با رابطه $$C=\frac{Q}{V}$$ تعیین می‌شود. به دست آوردن $$Q$$ معمولاً از طریق قانون گاوس (Gauss’s law) و محاسبه $$V$$ از طریق رابطه انتگرالی ولتاژ با میدان (انتگرال مسیر) صورت می‌گیرد. از آنجایی که در صنعت و کاربردهای مهندسی، محاسبه حداکثر ظرفیت خازن از طریق رابطه $$C=\frac{Q}{V}$$ به راحتی امکان‌پذیر نیست، روشی استاندارد، به صورت کدگذاری برای تشخیص ظرفیت انواع خازن‌ها تدوین شده است.

توجه داشته باشید در صورتی میدان الکتریکی یکنواخت بین صفحات تشکیل می‌شود که خازن به یک منبع ولتاژ ثابت، که جریانی ثابت (Direct Current) تولید می‌کند، متصل شده باشد. رفتار خازن در جریان‌های متناوب (Alternating Current) متفاوت بوده و در صورت اتصال به منبع تولید جریان $$AC$$، از خود مقاومتی واکنشی موسوم به «راکتانس» (Reactance) با واحد سنجش «اًهم» (Ohm : Ω)، نشان می‌دهد. یکی از مهم‌ترین کاربردهای خازن در الکترونیک، صاف کردن سیگنال در یکسوسازها (تبدیل جریان AC به DC) است.

در این نوشته، قصد داریم تا یک جمع‌بندی جامع در خصوص فیزیک و ساختار خازن و همچنین کاربردهای آن در مهندسی برق ارائه دهیم. در آموزش اول، ابتدا به معرفی خازن و فیزیک آن می‌پردازیم. در آموزش دوم با انواع خازن‌های مورد استفاده در صنعت و بازار آشنا شده و در آموزش سوم به ابرخازن‌ها که ظرفیت بیشتری نسبت به خازن‌های معمولی دارند، آشنا می‌شویم. در آموزش چهارم و پنجم با نحوه به دست آوردن ظرفیت خازن مطابق با رابطه  $$C=\frac{Q}{V}$$ و روش کدگذاری و نوارهای رنگی، برای تعیین ظرفیت یک خازن تجاری آشنا می‌شویم.

خازن

در ادامه با نحوه محاسبه ظرفیت خازن‌هایی که به صورت موازی یا سری در مداری الکتریکی قرار گرفته‌اند، در دو آموزش ششم و هفتم آشنا می‌شویم. در آموزش هشتم نیز به بررسی رفتار یک خازن در جریان متناوب و مفهوم راکتانس خازنی می‌پردازیم.

یکی از مباحث مهم در فیزیک الکتریسیته، دی‌الکتریک‌ها هستند که رفتار آن‌ها در میدان الکتریکی، به خصوص به هنگام قرار گرفتن بین دو صفحه خازن بررسی می‌شود. در واقع دی‌الکتریک‌ها باعث افزایش ظرفیت خازن می‌شوند. برای بررسی فیزیک دی‌الکتریک‌ها و تاثیر‌ آن‌ها در افزایش ظرفیت خازنی به مقاله زیر مراجعه کنید:

در صنعت الکترونیک، معمولاً خازن‌ها را به همراه عناصر پسیو دیگری، نظیر سلف و مقاومت جهت کاربردهایی خاص به کار می‌برند. برای بررسی رفتار خازن در کنار دیگر عناصر و آشنایی با تاثیر آن در مدارهای الکتریکی به مقالات زیر رجوع کنید:

در مقالات زیر نیز با کاربردهایی خاص از خازن در علم الکترونیک آشنا می‌شویم:

در صورتی که مباحث بیان شده برای شما مفید بوده و می‌خواهید درباره موضوعات مرتبط، مطالب بیشتری یاد بگیرید، پیشنهاد می‌کنیم به آموزش‌های زیر مراجعه کنید:




|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
برچسب‌ها: مجله ی دانستنی ها , مهندسی , آشنایی با خازن ,
مطالب مرتبط با این پست

آخرین مطالب

/
بسم الله الرحمن الرحیم، وَإِن يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِينَ ♥♥♥♥♥ اللّهـُمَّ صَـلِّ عَلے مُحَـمَّد ﷺ وَ آلِـ مُحَـمَّد ﷺ وَ عَجِّـلْ فـَرَجَـهُم ♥♥♥♥♥ به نام خدایی که ماهی کوچک قرمز را محتاج دریای بی کران آبی کرد... ♥♥♥♥♥ رَّبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّي مِن لَّدُنكَ سُلْطَانًا نَّصِيرًا (80/اسراء) پروردگارا ! مرا در هر کاری به درستی وارد کن و به درستی خارج ساز واز جانب خود برایم حجتی یاری بخش پدید آور ! ♥♥♥♥♥ اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً و َناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً ♥♥♥♥♥ اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَ لاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِی یَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ یَعْلَمُ مَا بَیْنَ أَیْدِیهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَ لاَ یُحِیطُونَ بِشَیْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ کُرْسِیُّهُ السَّمَاوَاتِ وَ الأَرْضَ وَ لاَ یَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَ هُوَ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ *(۲۵۵)* لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ قَد تَّبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ فَمَنْ یَکْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَ یُؤْمِن بِاللّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَکَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَیَ لاَ انفِصَامَ لَهَا وَاللّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ *(۲۵۶)* اللّهُ وَلِیُّ الَّذِینَ آمَنُواْ یُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَی النُّوُرِ وَالَّذِینَ کَفَرُواْ أَوْلِیَآؤُهُمُ الطَّاغُوتُ یُخْرِجُونَهُم مِّنَ النُّورِ إِلَی الظُّلُمَاتِ أُوْلَئِکَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ *(۲۵۷)*..... صدق الله العّلی العّظیم ♥♥♥♥♥ اللَّهُمَّ صَلِّ علی ، علی بْنِ موسي الرِّضَا مرتضي الامام التَّقِيَّ النَّقِيَّ وَ حُجَّتِكَ علی مِنْ فَوْقِ الارض وَ مَنْ تَحْتِ الثري الصِّدِّيقُ الشَّهِيدُ صلاه كَثِيرُهُ تامه زاكيه متواصله متواتره مترادفه كَأَفْضَلِ ماصليت عَلَيَّ أَحَدُ مِنْ اوليائک... پرودگارا، ‌ بر علي بن موسي الرضاي برگزيده ،‌ درود و رحمت فرست . آن پيشواي پارسا و منزه و حجت تو بر هر كه روي زمين و زير خاك است. بر آن صديق شهيد درود و رحمت فراوان فرست، ‌درودي كامل و بالنده و از پي هم و پياپي و پي در پي، ‌همچون برترين و درود و رحمتي كه بر هريك از اوليائت فرستادي. ♥♥♥♥♥ خیالت راحت ! من همان منم ؛ هنوز هم در این شب های بی خواب و بی خاطره، میان این کوچه های تاریک پرسه می زنم اما به هیچ ستاره ی دیگری سلام نخواهم کرد.. ♥♥♥♥♥ سکوتم را نکن باور..... من آن آرامش سنگین پیش از مرگ توفانم..... من آن خرمن ..... من آن انبار باروتم...... که با آواز یک کبریت آتش می شوم یکسر.... ♥♥♥♥♥ 09141050409